Zeebaars met wortelcrème
Dit verfijnd gerechtje met truffelaardappel en een zachte wortelcrème, een echte aanrader.
Gerecht voor 4 personen.
Benodigdheden
- 1 filet van zeebaars van 500 g
- 250 g bouchotmosselen
- selder, ajuin, wortelen, 30 g van elk
- 1 preiwit
- witte wijn
- 0,5 dl room
- 25 g boter
- 2 eetlepels cognac/witte wijn
- 50 g boter
- 1 Chinese truffelaardappel
- 4 charlotte-aardappelen
- 1 bussel waterkers
- peper en zout
- 1/2 bussel jonge wortelen
- 1 sjalot
- 2 dl kippenbouillon
- 25 g boter
- peper en zout
- een snuifje komijn
- 100 g garnaalkoppen
- 100 g visafval
- mirepoix van groenten: prei, selder, ajuin, wortelen, 30 g van elk
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 steranijs
- maïszetmeel
BEREIDING
- Fileer de zeebaars, maar laat het vel eraan, en kruid ze met peper & zout.
- Bak de zeebaars eerst aan de ‘vleeskant’ en laat ze vervolgens circa 5 min. verder garen in de oven op de ‘velkant’.
- Snijd de truffelaardappel in chips en een gedeelte van het preiwit in julienne.
- Frituur de prei en de truffelchips circa 45 sec. op 150°C.
- Snijd nadien de wortel, ajuin, selder en het andere deel van het preiwit in brunoise (kleine blokjes), blancheer ze en stoof een deel van de brunoisegroenten aan.
- Voeg de bouchotmosselen en wijn toe aan de groentjes en laat ze garen onder een deksel.
- Wanneer de mosselen open zijn, moet het mosselvlees uit de schelpen gehaald worden.
- Zeef de jus van de mosselen, voeg er 0,5 dl room aan toe en laat het geheel inkoken.
- Monteer de saus door boter toe te voegen.
- Warm in de saus het mosselvlees en de rest van de brunoisegroenten op.
- Schil de charlotte-aardappelen, snijd er stukken uit en laat ze circa 6 min. stomen.
Smakelijk
BEREIDING VAN DE SAUS
- Stoof de garnaalkoppen en blus ze hierna met twee eetlepels cognac.
- Voeg de visafval, tomatenpuree, mirepoix (prei, selder, ajuin en wortelen) en kruid het geheel op smaak.
- Meng, bevochtig en kook alles gaar.
- Haal het mengsel door een zeef, laat de saus verder inkoken en bind met maïszetmeel.
Bereiding van de wortelcrème
- Snijd de sjalot fijn en stoof ze samen met de fijngesneden jonge wortelen aan.
- Bevochtig deze groenten met 2 dl kippenbouillon en 25 g boter en laat het garen.
- Wanneer alles gaar is, mag het geheel gemixt worden en op smaak gebracht worden met een beetje komijn, peper & zout.
- Blancheer de waterkers, snijd deze fijn en doe het in een spuitbus.
Smakelijk