Wulken op z'n Brussels

Wulken op z'n Brussels

Wulken op z’n Brussels zijn een echte klassieker uit de Belgische kustkeuken. Deze zeevruchten, vaak geserveerd op markten of viskramen in Brussel, worden simpel bereid en geserveerd met wat kruiden, azijn en pittige mosterd. Perfect als snack of voorgerecht, recht uit het vuistje! Recept voor 2-4 personen.

Benodigdheden

  • 500 g wulken (zeeslakken), grondig gespoeld
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 teentje look (geplet)
  • 10 peperbolletjes
  • Grof zeezout
  • Water (voor het koken)
  • (optioneel) scheutje azijn in het kookwater
  • Voor het serveren: peper, zout, azijn en scherpe mosterd (bijv. Brusselse of Dijonmosterd)

BEREIDING

  1. Spoel de wulken goed schoon onder koud stromend water. Verwijder eventueel zand of vuil. Laat ze minstens een uur weken in gezouten water om het resterende zand kwijt te raken. Spoel opnieuw.
  2. Breng een grote pot water aan de kook met laurier, tijm, peperbolletjes, look en wat grof zout. Voeg eventueel een scheutje azijn toe.
  3. Voeg de wulken toe aan het kokende water en laat ze 10 tot 15 minuten zachtjes koken.
  4. Laat ze daarna afkoelen in het kookvocht voor extra smaak (minstens 30 minuten tot volledig koud).
  5. Serveer de wulken koud met peper, zout, azijn en een lepeltje pittige mosterd.
  6. Wulken eet je met een prikkertje: draai het slakje uit zijn schelp en verwijder het donkere harde kapje aan het einde (het operculum).

Smakelijk!