Spaghetti alle vongole
Spaghetti vongole is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren, afkomstig uit het midden en zuiden van Italië. De letterlijke Nederlandse vertaling is "spaghetti met venusschelpen". Het gerecht kan ook met een andere pastasoort gegeten worden, zoals linguine of tagliatelle.
Gerecht voor 4 personen.
Benodigdheden
- 400 g gedroogde spaghetti
- 250 ml witte wijn
- 10 kerstomaatjes
- 4 teentjes look
- 1 bos fijngehakte platte peterselie
- 1 kg vongole
- zeezout
- zwarte peper
- extra vierge olijfolie
- 1 gedroogde chilipeper
BEREIDING
- Pel de knoflook en hak hem fijn.
- Was de tomaatjes en snijd ze in vier.
- Snijd de stengels van de peterselie fijn en de blaadjes ervan grof. Houd deze twee apart.
- Kook de pasta in gezouten water en giet 5 min. voor de pasta klaar is 4 scheuten olijfolie in een verhitte pan.
- Voeg de look en de peterseliestengels toe aan de pan en kruid met peper & zout.
- Voeg nadien de tomaatjes en de verkruimelde gedroogde chilipeper toe.
- Zodra de look begint te verkleuren, kan al roerend de schoongemaakte vongole en 250 ml witte wijn toegevoegd worden.
- Laat dit gedurende 3 à 4 minuten garen met een deksel op de pan.
- Schud het geheel eens goed door en wacht tot alle schelpjes open zijn.
- Voeg de pasta toe aan de pan en meng het onder elkaar met een extra scheutje olijfolie en de peterselieblaadjes.
- Serveer het gerecht in een diep bord.
Smakelijk