Scheermessen met lookboter

Scheermessen met lookboter

Scheermessen zijn een ware delicatesse uit de zee. Met verse kruiden en een flinke portie lookboter tover je ze om tot een smaakbom op je bord. Ideaal als voorgerecht of om te delen bij een zomerse apero. Recept voor 2 personen.

Benodigdheden

  • 500 g scheermessen
  • 3 teentjes look (fijngehakt of geperst)
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 citroen (zeste en sap)
  • 1 handvol verse peterselie (fijngehakt)
  • Peper en zout naar smaak
  • (optioneel) snuifje chilivlokken
  • (optioneel) scheutje witte wijn
  • Stokbrood om te serveren

BEREIDING

  1. Spoel de scheermessen grondig in gezouten water en laat ze 20-30 minuten weken om zand te verwijderen. Spoel nadien opnieuw onder koud water.
  2. Smelt de boter op laag vuur samen met de olijfolie. Voeg de fijngehakte look toe en laat zachtjes garen (niet bruin laten worden).
  3. Voeg citroenzeste, een beetje citroensap, peper, zout en eventueel chilivlokken toe. Zet het vuur uit en hou de lookboter warm.
  4. Verhit een grillpan of gewone pan op hoog vuur met een klein beetje olie.
  5. Leg de scheermessen met de schelpkant naar onder in de hete pan en dek af met een deksel of folie.
  6. Laat ze 1 à 2 minuten garen tot ze opengaan. Scheermessen die niet opengaan, gooi je best weg.
  7. Giet de lookboter over de scheermessen en laat nog 1 minuut verder garen.
  8. Werk af met fijngehakte peterselie en eventueel extra citroensap naar smaak.
  9. Serveer warm, eventueel met een stukje stokbrood om te doppen in de lookboter.

Smakelijk!