
Paella met scampi, gamba, & vrienden
Een smaakvolle klassieker die je meteen naar het zonnige Spanje brengt. (Vanaf 6 personen)
Benodigdheden
- Paellapan
- Paella rijst
- Black tiger scampi 16/20 – gepeld en gedooid
- Black tiger gamba 16/20 – gedooid
- Mosselen jumbo
- Kokkels
- Inktvisringen natuur
- Chorizo – in blokjes gesneden
- Kippenbouten – voorgegaard
- Paellabouillon – De Vis Factorij
- Ajuinblokjes – gesneden
- Paprikablokjes – gesneden
- Erwtjes
- Look – gesnipperd
- Paprikapoeder
- Saffraanpoeder
- Cayennepeper
- Scheutje witte wijn
- Verse kruiden: gesnipperde peterselie
- Citroen – in schijfjes gesneden
BEREIDING
- Verhit de paellapan op een stevig vuur en schenk er een flinke scheut olie in. Bak de gamba’s en scampi’s kort aan en haal ze er weer uit; ze garen verder bij het afwerken van de paella.
- Bak de chorizoblokjes in de overgebleven olie goudbruin en schuif ze naar de rand van de pan.
- Bak de inktvisringen in de chorizo-olie tot ze een krokant randje hebben en neem ze uit de pan.
- Voeg indien nodig wat extra olie toe. Stoof de gesnipperde ui en look glazig, zonder te kleuren.
- Strooi het paprikapoeder en saffraanpoeder erbij en roer goed om.
- Voeg de kippenboutjes, de chorizoblokjes en de inktvisringen toe aan de pan.
- Doe de paellarijst erbij en stoof alles een paar minuten mee zodat de rijst de smaken kan opnemen.
- Blus met een scheutje witte wijn en roer de aanbaksels voorzichtig los; pas indien nodig het vuur aan zodat niets meer aanbakt.
- Giet ¾ van de bouillon in de pan en laat de paella ongeveer 20 minuten rustig sudderen. Roer af en toe voorzichtig door. Een licht aangebakken korstje op de bodem (‘Socarrat’) is juist een delicatesse.
- Voeg de erwtjes, mosselen, kokkels en de voorgebakken gamba’s en scampi’s toe. Roer opnieuw zachtjes door.
- Kruid met peper, zout en eventueel een beetje citroenzeste.
- Controleer de gaarheid van de rijst, of de schelpjes openstaan en of de scampi’s en gamba’s gaar zijn. Proef en breng indien nodig verder op smaak.
- Werk af met gesnipperde peterselie en citroenpartjes.
Sabroso!