Noordzeetong a la meunière

Noordzeetong a la meunière

Tong is en blijft een culinaire vedette uit de zee. Wellicht is de fijne vis niet (meer) voor elke dag weggelegd, maar het is bijna onmogelijk voor een kok om de zeetong links te laten liggen. Elke visser weet het maar al te goed: Een tong moet 3 keer zwemmen: in de zee, in de boter en in de maag. Wellicht blijft de zeetong meunière daarom een populaire klassieker. Bak de zeetong à la minute.
Gerecht voor 4 personen.

Benodigdheden

  • 80 g tarwebloem
  • 2 verse noordzeetongen
  • 80 g ongezouten roomboter
  • 1 citroen
  • 20 g verse platte peterselie

BEREIDING

  1. Kruid de zeetongen aan beide zijden met peper & zout en wentel ze vervolgens in de tarwebloem. 
  2. Smelt ondertussen 2/3 van de boter in twee pannen en leg in elke pan één vis. 
  3. Bak de zeetongen 3-4 min. aan beide zijden op een middelhoog vuur, totdat ze mooi bruin kleuren.  
  4. Leg hierna de vis op een warm bord en dek dit af met aluminiumfolie zodat de vis warm blijft.
  5. Giet de overgebleven boter samen met de rest van de boter in één pan en zet deze op een hoog vuur totdat de boter een lichtbruine kleur krijgt. 
  6. Neem de pan nadien van het vuur en blus de boter met het sap van een halve citroen.
  7. Snijd de platte peterselie fijn en meng het tot slot onder de boter.
  8. Serveer de zeetongen met de boterjus ernaast en werk af met een schijfje citroen. 

Smakelijk